torstai 11. kesäkuuta 2015

Yellowstone

Parin ajopäivän jälkeen saavuimme West Yellowstoneen, jossa yövyimme ennenkuin seuraavana aamuna suuntasimme Yellowstonen kansallispuistoon. West Yellowstone on aivan Yellowstonen sisääntuloporttien liepeillä ja oikein hyvä paikka majoittua ennen puistoa. Toki itse puistossakin voi majoittua, jos rahaa löytyy.. Siellähän on mielettömän upea hirsirakenteinen hotelli, mutta hinnat on myös sitä luokkaa.

Läksimme liikkeelle jo aamukymmenen hujakoilla ja jonot passien ostoon olivat jo melkoiset. Passi maksoi 30$. Maasto on alussa kovin suomalaista kuusineen ja mäntyineen. Toki vuorenhuiput kohoavat vähän korkeammalle.




Aika pian osuimmekin sitten ensimmäisten eläinten kohdalle. Nimittäin biisonilauman.



Yellowstonessa on luonnollisesti paljon villieläimiä ja niistä varoitellaankin jatkuvasti. Etenkin karhuista. Yksi karhu onnistuttiin bongaamaan kukkulan päällä. Tästä ei valitettavasti ehditty kuvaa ottamaa, kun autolla eteenpäin mentiin. Mutta nähty on! Biisoneja ehti kyllä kuvaamaan siitäkin edestä. Niitä oli kaikkialla ja paljon. Ja aika usein myös tiellä. Niitä sitten odoteltiin siirtyväksi kuin Lapissa poroja.


Yellowstonesta löytyy todella monenlaista maisemaa ja huomaa, että luonto on täysin omassa tilassaan. Kaatuneita ja palaneita puita ei kerätä pois, vaan ne ovat siellä, mihin ovat sattuneet jäämään. Alue on myös vulkaanista ja alla muhii supertulivuori. Geoterminen alue onkin aika vaikuttava. Kuumia lähteitä höyryää joka puolella, geysirit sylkevät vettä ja rikinhaju on valtava. Lapset eivät oikein tuosta hajusta pitäneet. =D Eihän se kovin miellyttävä toki ole.

 

 

Yellowstonessa sijaitseva suuri hirsihotelli Old Faithful Inn sijaitsee luonnollisesti suuren geysirin Old Faithfulin luona. Tuo suurin säännöllisesti purkautuva geysir huokuttelee ihmisiä katsomaan sitä sankoin joukoin. Aika hyvin satuimme sen luo, kun purkautumiseen oli kymmenisen minuuttia aikaa. Purkautumisväli voi olla aika pitkäkin, joten sitä voi joutua kotvasen odottelemaan. Old Faithful Innissä on taulu, jossa seuraava arvioitu purkautumisajankohta on ilmoitettu.

Kovin lähellehän geysiriä ei pääse, joten jotenkin itse koin, ettei se purkaus ollut niin näyttävä kuin mitä esimerkiksi Islannissa oleva Strokkur on. Komeahan se toki oli ja onhan se nähtävä, kun Yellowstoneen menee.


Old Faithful Inn sisältä


Tästä läksimme eteenpäin ja sitten huomasimmekin, että tie, jota oli tarkoitus mennä, oli suljettu. Jouduimme siis kiertämään toista reittiä.. Autojonot alkoivat kasvaa ja useita kertoja joutui odottelemaan jonossa, kun tie oli tukossa. Ihmiset pysähtyivät ottamaan kuvia jostain eläimestä, jolloin tukko oli valmis. Ohittaminen ei ollut mahdollista missään kohdassa. Ehdottomasti kannattaakin olla liikkeellä heti aamupäivästä, jolloin automäärät ovat vielä inhimilliset. Yellowstonessa käy vuosittain valtavat määrät ihmisiä, yli 3 miljoonaa vuosittain, joten ei mikään ihme, että ruuhkaa syntyy.

 
 
Upeaa luontoa ja monenlaista maisemaa puistossa näkee. Ja aika paljon yhden päivän reissulla jäi näkemättä. Nuo ruuhkat jonkin verran häiritsivät, koska liikenteeseen joutui keskittymään niin paljon.
 
Reittimme suuntautui koillisportista pois ja kartasta katsottiin hyvä reitti seuraavaan majapaikkaan. Reitti oli ehkä lyhyempi kuin toista kautta, mutta ei todellakaan nopeampi. Reitti oli mieletön kiipeäminen ylös kiharaisia vuoristoteitä pitkin ja paluu samanlaista tietä alas. Lunta oli huipulla enemmän kuin Suomessa konsanaan ja lämpötila laski +13C asteeseen. Tuo reitti olikin nimeltään Beartooth highway ja oli ihan oikeasti nimetty maisemareitiksi. Komea se kyllä oli.
 


Matka jatkuu Mount Rushmorelle. Ja edessä on useampi päivä, jolloin pääasiassa vain ajetaan. Välissä ei nimittäin ole MITÄÄN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti