tiistai 2. kesäkuuta 2015

Death Valley

Suuntasimme auton nokan kohti Death Valleyta eli suomalaisittain Kuolemanlaaksoa. Matkaa oli majapaikastamme jonkin verran, mutta tiet ovat suoria, nopeudet hyviä ja liikennettä ei enää lähellekään Los Angelesin malliin (lue: aika vähän). Maa oli kuivaa ja karua, vuoristoa ja käytännössä ei mitään. Polttoaineen riittämisestä kannattaa huolehtia, koska bensa-asemia ei ihan joka mailin jälkeen ole tarjolla. Samoin vettä kannattaa olla autossa aika runsaasti. Lämpötilan noustessa auton ilmastointi ei nimittäin jaksa enää ilmaa jäähdyttää kunnolla.



Matkalla on myös paikka, jossa kyltissä kehoitetaan sulkemaan ilmastointi, jottei auto ylikuumu. Tuossa paikassa lähdetään tekemään nousua ylöspäin vuoristoon ja auto on aika kovilla. Ja se sisälämpötila nousee ilman ilmastointia aika nopeasti.. mutta ei uskallettu ottaa riskiä, että auto jättää kuumumisen takia matkan varrelle.


Death Valley on kansallispuisto ja alueena suuri. Reittien varrella on erinäisiä paikkoja, joissa voi pysähtyä kuvaamaan ja fiilistelemään kuumuutta.


Ja kyllä, kuumuutta oli. Autossa istuen ei voi edes kuvitella, kuinka kuuma ulkona todellakin voi olla.Tosin siellä ulkoilmassa ei tee mieli olla kovin kauaa. Auton lämpömittari näytti enimmillään 120F, joka jollain laskuopilla on noin +49C. Ei vaikuta näin ajatuksena paljolta, ollaanhan sitä saunassakin, mutta kun ilmankosteus on 4% ja tuuli on todella kova ja kuuma ja hieno hiekka lentää luihin ja ytimiin, ei noissa lämpötiloissa ja olosuhteissa vaan voi olla. Ja mitä se kuumuus onkaan sitten niinä ennätyspäivinä.. Nyt oli tämän vuoden toistaiseksi kuumin hetki.


Varoituskylttejä oli, mutta kyllä jokainen yhtään itsesuojeluvaistoa omaava tajuaa, ettei tuonne aavikolle lähdetä retkeilemään, sen verran tukalat oltavat oli. Paikassahan ei ole mitenkään erityisen paljon näkemistä, toki maisema on erilainen kuin kotomaassa, mutta tuo kuumuus on sellainen, että se on kyllä koettava itse, sitä ei voi mitenkään kuvailla.


Kansallispuistomaksu on 20$, jonka voi ostaa automaatista tai käydä joistain muutamista paikoista ostamassa. Missään sitä ei tarkistettu, eikä mitään esteitä ollut, jos tuota lipuketta ei ollut. Epäselväksi jäi, miten pakollinen sen olemassaolo oli. Kävimme sen kuitenkin ostamassa ja saihan siinä mukana infoa ja kartan alueesta. Kaikkiin kansallispuistoihin on maksu ja jos käy useammassa, niin kannattaa ostaa kerralla sellainen passi (80$), jolla pääsee sitten kaikkiin puistoihin. Olemme näillä näkymin käymässä kuitenkin vain kolmessa puistossa, joten tuota passia ei kannattanut hankkia.

Death Valleysta suuntasimme kohti Amargosa Valleyta, joka oli alle 3000 asukkaan kylä, jossa majoituspaikkamme oli. Itse asiassa siellä ei mitään muuta ollutkaan. Olimme saapuneet Nevadaan ja ilmaisu huitsin Nevadassa sai uuden merkityksen. =)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti